Het experiment met de mondkapjesplicht in Rotterdam leidde in de onderzochte gebieden niet tot minder mensen. Dat blijkt volgens de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond uit een evaluatie. Ook blijkt daaruit dat het overgrote deel van de bezoekers in de aangewezen gebieden een mondkapje droeg. In Amsterdam is de strekking van de evaluatie gelijk.
Rotterdam voerde de mondkapjesplicht in van 5 tot 31 augustus in een aantal drukke gebieden, waaronder op de Meent en de Lijnbaan. De veiligheidsregio kwam hiermee omdat het door de drukte op deze plekken niet lukte 1,5 meter afstand te houden.
Veel ondernemers hadden bezwaar tegen de plicht, omdat consumenten in onderzoeken aangaven minder te zullen gaan shoppen. Amsterdamse ondernemers spanden vorige maand een kort geding aan om te bereiken dat de mondkapjesplicht op de Albert Cuypmarkt vroegtijdig werd ingetrokken, omdat zij minder bezoekers zagen komen. Uit de evaluatie blijkt nu dus dat dit niet het geval was.
Daarnaast blijkt uit de evaluatie dat door het dragen van een mondkapje mensen geen risicovoller gedrag vertoonden dan anders als het gaat om 1,5 meter afstand houden. Mogelijke effecten op gezondheid of verspreiding van het virus zijn niet onderzocht.
Burgemeester Aboutaleb noemt de uitkomsten van het onderzoek "bemoedigend". Hij overweegt op dit moment niet opnieuw een mondkapjesplicht in te stellen. Aboutaleb en beschouwt het mondkapje wel als "een aanvullend nuttig instrument" dat, indien de omstandigheden erom vragen, kan worden ingezet.